«Terug naar teksten

Geschreven voor: Uit jaarverslag van Zone 3 (beheerbedrijf Oost)

Wilt u niet in de liften plassen?

Download artikel als PDF

Leida van Duijn (44) kijkt er vanaf haar werkkamer op uit: de flat Geldershoofd. Het is een van de complexen in Amsterdam Zuid-Oost die zij als hoofd sociaal beheer bij Rochdale onder haar hoede heeft. Aan de zijkant van het gebouw prijkt levensgroot het plaatje dat je ook ziet op kartonnen dozen met een kwetsbare inhoud: twee handen die een pakje omvatten met de tekst: handle with care. Van Duijn: “Dat brengt wel in beeld waar het hier om gaat: zorgvuldig omgaan met je woonomgeving.”
Dat er in dat opzicht nog een wereld te winnen valt, blijkt ook uit een kleine poster die boven haar bureau hangt, maar duidelijk bedoeld is voor de trappenhuizen van ‘haar’ flats. De oproep luidt: ‘urineer thuis/ urinate at home’ met – voor alle duidelijkheid – een waterend mannetje erbij. Van Duijn: “Inderdaad, er wordt in de liften geplast en je weet natuurlijk nooit wie dat doen. In de trappenhuizen vinden we ook uitwerpselen en urine, die zijn waarschijnlijk van de daklozen en verslaafden die hier naar binnen glippen en vaak slapen.”

De flat is aardig gelegen, vlakbij een kinderboerderij, een paardenveldje, een jongerencentrum, een muziekschool en het nieuwe winkelcentrum Ganzenhoef. Maar hij ligt ook op de route van het metrostation naar de beruchte E-buurt. “Vanaf het metrostation is het de eerste flat waar je naar toe kunt gaan als je dope hebt gekocht en een rustig plekje zoekt om te gebruiken.”
Een hardnekkig probleem, vindt Van Duijn: die drugsgerelateerde overlast en criminaliteit in de Bijlmer. “Ook wij sturen de verslaafden weg en jagen ze op, dat zijn we verplicht aan onze bewoners. Maar er zou veel meer opvang moeten komen – er zitten hier in Zuid-Oost tussen de achthonderd en duizend daklozen!”
Toch is ze niet alleen pessimistisch gestemd. “De diverse bevolkingsgroepen hier hebben allemaal wel oordelen over elkaar, maar etnische problemen zijn er nauwelijks.”