«Terug naar teksten

Geschreven voor: Serie in Tellus, personeelsblad van VROM

De ommezwaai

Beleidsmedewerker wordt interieurstyliste

Download artikel als PDF

Mobiliteit moet, ook bij VROM. Maar hoe doen medewerkers dat: hun loopbaan een slinger geven? In deel 1 van een nieuwe serie doet beleidsmedewerker Eefke Schramade (31) een ontdekking die haar leven op zijn kop zet.

Sylvia Verhulst

Nee, het was geen langgekoesterde droom: iets met styling of interieurs doen. Helemaal niet. Al mocht ze altijd al graag tekenen en knutselen. Maar eigenlijk kwam haar besluit om een tweejarige deeltijdopleiding interieurstyling te gaan doen uit de lucht vallen. Ofschoon ze inmiddels het diploma van die opleiding op zak heeft, lijkt Eefke Schramade er zelf nog verbaasd over. Nu werkt ze, gedetacheerd vanuit VROM, bij twee studio’s op een creatieve hotspot: Hangar36.

Oma
Ze had er ruim zes jaar bij de directie Inburgering en Integratie en zijn voorgangers op zitten en een baan als beleidsmedewerker, toen ze behoefte kreeg aan iets nieuws. Dat voelde ze vooral na het Nederlandse voorzitterschap van de EU. “Ik zat in het projectteam voor het integratiebeleid. Een hele inspirerende en dynamische periode, met veel internationale conferenties. Toen dat was afgelopen viel ik in een gat en ik zag niet voor me hoe ik binnen de directie vervolgstappen kon zetten.”
En toen, zomaar, kwam Eefke tijdens het googlen terecht op de site van stylingacademie Artemis. Ze werd meteen gegrepen. Het was eind augustus en ze had nog een week om zich voor te bereiden op de selectie. “De opdracht was: ‘Laat in beeld zien wat volgens jou de trends en ontwikkelingen zijn in de huidige maatschappij en vertaal die naar wonen in 2010.’ Druk bladerend door tijdschriften zei ik wel honderd keer tegen mezelf: Eefke je bent gek, waar ben je mee bezig?”
Al denkend, scheurend en plakkend ontstond er een idee en ze werd toegelaten. “In de week dat ik moest besluiten of ik het ging doen, stierf plotseling mijn oma, met wie ik een hele goeie band had. Haar dood, net op het moment dat ik een nieuwe stap kon zetten, bracht me dichtbij de dingen die voor mij belangrijk zijn in het leven en ik voelde de drive om het te doen.”

Linkerhersenhelft
Twee jaar combineerde ze haar baan bij VROM met de opleiding. “Al na mijn eerste lessen voelde ik: dit is zo gaaf, zo anders! Wel lastig om die twee werelden te combineren, ik moest de hele tijd schakelen tussen mijn linker- en rechterhersenhelft. ”
Na de opleiding kwamen er gesprekken met haar werkgever: hoe zou ze haar kansen kunnen vergroten op een carrièreswitch? Eefke: “Daar kwam uit dat ik voor vijf maanden drie dagen per week gedetacheerd kon worden naar een plek die aansluit bij mijn opleiding, met terugkeergarantie. Heel fijn, die regeling. Die periode is bijna afgelopen en nu zoek ik een vaste baan waarin ik concepten kan bedenken en deze visueel kan vertalen naar een realistische ruimte, product of dienst.”